31 Mart 2010 Çarşamba

Ofis Sizi Hasta Etmeden...

Alınacak bazı tedbirlerle bilgisayar başında çalışmaya bağlı sakatlanmalardan kurtulmak mümkün…


Bilgisayar başında çalışanlar başta olmak üzere birçok iş kolunda çalışanların en büyük sıkıntısı bel ve boyun ağrıları. Uzmanlara göre, işe bağlı sakatlanmaların ve iş günü kayıplarının yol açtığı bozukluklar ergonomi eğitimleri ve ergonomik iyileştirmelerle büyük ölçüde önlenebiliyor. Uzmanlar, hastalıklardan korunmak için ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmamayı, klavye kullanırken en az biçimde güç sarf edilmesini ve uzanmalar sırasında zorlayıcı hareketlerden kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Saadet Birgül Aydıner, son 20 yılda iş yaşamında bilgisayar kullanımının hızla artmasının, verimliliği artırırken ciddi olabilen sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Dr. Aydıner, bilgisayar kullanımı sırasında tekrarlamalı hareketlere, kötü pozisyonlaşmaya ve iş istasyonunun yetersiz ergonomik koşullarına bağlı olarak gelişen değişik rahatsızlıkların 'mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları' adı altında tanımlandığını kaydetti.

Aydıner mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

• Bu hastalıklar yol açtığı sakatlıklar sonucunda iş verimliliğini ve iş memnuniyetini azaltarak, yüksek tedavi harcamaları, tazminat ödemeleri ve iş günü kaybına neden olarak çalışanı, işvereni ve ekonomiyi olumsuz etkiler.

• Mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarının oluşumunda bazı risk faktörleri söz konusudur. Bunlar ağır çalışma, ağırlık kaldırma, tekrarlamalı işler gibi fiziksel faktörler; iş memnuniyetsizliği, iş monotonluğu, ağır iş yükü ve sorumluluğu, dinlenme molalarının yetersizliği gibi psikososyal faktörler ile cins, yaş, postur, kişisel kas gücü ve dayanıklılığı gibi kişisel faktörler olarak özetlenebilir.

• İşe bağlı ortaya çıkan başlıca kas iskelet sistemi rahatsızlıkların başında 'kas incinmesi ve zorlanması, bel ve boyun zorlanmaları, fıtıkları, sinir kökü sıkışmaları, osteoartrit (kireçlenme), omurgada eğrilikler, boyun düzleşmeleri, el bileğinde ve dirsekte sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu), el bileği, dirsek ve omuzda yumuşak doku zedelenmeleri ve göz rahatsızlıkları, baş ağrıları gelir.

• Belirtiler erken fark edilip doktora başvurulursa başarı şansı oldukça yüksektir. Akut yakınmaları gidermek için çeşitli ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri (sıcak uygulamalar, ultrason, TENS, masaj) ve destek cihaz kullanımları önerilir.

Nasıl korunabiliriz?

• Ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmayın,

• Klavye kullanırken en az biçimde güç sarf edin.

• Uzanmalar sırasında zorlayıcı hareketlerden kaçının,

• Dirsek, ön kol ve bileklerin sert yüzeylerle temasında kaçının.

• Gözlerinizi bir süre kapatarak, uzaklara dalarak ve sürekli kırparak dinlendirin, gün boyunca belli aralıklarla ayağa kalkın.

• Her yarım saatte bir 30-60 saniyelik germe egzersizleri yapın, sandalyenin bel kavsini destekleyecek şekilde olmasına dikkat edin.

• Bedensel olarak çalışıldığında cisimleri taşırken belin dik pozisyonda olmasına dikkat edin, yük bedene yakın ve simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın

(Kaynak: CİHAN)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...